In het Parool signaleren Jaap Seidell (hoogleraar voeding en gezondheid) en Jutka Halberstadt ( psycholoog en universitair docent kinderobesitas) dat mensen met hart- en vaatziekten, diabetes type 2, een te hoge bloeddruk en obesitas in het algemeen een verhoogde kans op complicaties hebben na een ernstige virusinfectie. Vetcellen produceren bioactieve stoffen die ontstekingen bevorderen. Bij overmatige vetopslag kan dat leiden tot een minder goed werkend immuunsysteem. 

In een uitzending van Jinek bevestigt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat Ongeveer tachtig procent van de coronapatiënten die op de intensive care ligt is te zwaaris. 

Volgens Seidell en Halberstadt zijn Chronische ziekten als obesitas voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl: te weinig bewegen en een ongezonde voeding. Het overmatige aanbod van ultrabewerkt voedsel en dranken in de winkels bevordert de overmatige inname van geraffineerde zetmeelproducten, evenals die van vetten en toegevoegde suiker en zout. Dit leidt ertoe dat steeds meer mensen obesitas en andere chronische welvaartsziekten krijgen.

Goede weerstand bouw je het beste op door, liefst al vanaf de vroege jeugd, structureel gezond te leven en te eten. Seidell en Halberstadt hebben de hoop dat overheden nu ook intensiever gaan inzetten op een voedselsysteem dat gezond eten stimuleert en het consumeren van ongezond voedsel ontmoedigt.

Moeke hoopt dat ook en vindt dat een verplichte gezonde schoollunch een grote stap in die richting zou kunnen zijn. Op de kinderopvang weten we al hoe dat kan.

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!