Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken, traditioneel gemaakt met peulvruchten. De peulvruchten worden samen met verse kruiden en specerijen gekookt tot een brij, de Dahl. Gemakkelijk te maken en Moeke weet uit ervaring dat kinderen het heel graag eten. Het gerecht past ook prima in een vegetarisch of zelfs veganistisch menu. 

In dit recept wordt de Dahl gecombineerd met gestoomde broccoli en zilvervliesrijst. Dahl is ook heel lekker te combineren met geroosterde pompoen uit de oven en naanbrood. 

Nodig voor 4 personen:

  • 2 scheutjes olie
  • 1 grote witte ui, gesnipperd
  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 1 kleine el kurkuma
  • 500 ml water
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 1 stronk broccoli 
  • 2 theelepels zout
  • 2 cm verse gember, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 bosje koriander, de steeltjes fijngehakt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 halve rode peper, zaadjes verwijderd
  • Scheutje olie om in te bakken

Bereidingswijze

Was de linzen een paar keer met kraanwater en zet daarna even apart. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit vervolgens de ui samen met een theelepel zout op zacht vuur. Laat de ui niet aanbakken dus roer regelmatig. Zodra de ui mooi glazig is voeg je de linzen en de kurkuma toe. Roer een paar keer goed door. Voeg vervolgens het water toe en een theelepel zout. Het zout zorgt ervoor dat de linzen mooi uit elkaar vallen. Laat de dahl op zacht vuur lekker pruttelen totdat het een mooie brij is geworden. Doe geen deksel op de pan. 

Terwijl de dahl pruttelt kook je de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm tegelijkertijd de ghee in een koekenpan. Voeg de gember, peper, knoflook, koriandersteeltjes en komijn toe en laat in ongeveer 5 minuten garen. Zodra het kruidenmengsel gaar is voeg je het toe aan de dahl. Roer goed door. Stoom ondertussen de broccoli gaar in 10 minuten en giet de rijst af. 

Dien op met verse korianderblaadjes. 

Meer lekkere en gezonde recepten vind je in ons kookboek!

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!