In de Standaard las Moeke het verslag van een gesprek met Carolyn Steel, architecte en bestsellerauteur.

Volgens Steel heeft niets zo’n bepalende impact op de wereld als voedsel. Voeding is de ultieme hefboom om onze relatie met elkaar en met de planeet te herzien. In haar nieuwe boek Sitopia, afgeleid van de Griekse woorden ‘sitos’ en ‘topos’, doet ze uit de doeken hoe voeding de leidraad is om alle grote kwesties van deze tijd op te lossen.

In wezen heeft de mens drie basisnoden: eten, gezond blijven en be­tekenis vinden.

Zonder voeding bestaan we niet. Het is het meest kostbare in ons ­leven. We dachten dat we deze primaire basisbehoefte hadden opgelost. We hebben het over­gedragen aan multinationals en ­denken er niet meer over na. Maar covid-19 toont dat dat een illusie is. De industriële productie van goedkoop voedsel is de hoofdoorzaak van de vernieling van ecosystemen. Bovendien eten heel veel mensen niet goed. Het ene deel van de wereld wordt getekend door ­obesitas, het andere door honger. De manier waarop we eten, vernietigt ons.

Zet voedsel weer centraal in de economie. Zo eenvoudig is het volgens Steel. Een goede samenleving is er een waar iedereen goed eet. Dan vallen de andere puzzelstukjes vanzelf in elkaar. Goed eten betekent dat we een faire prijs betalen voor biologisch geteeld voedsel. Zo kun je boeren correct betalen, dieren goed behandelen, het landschap en de biodiversiteit vrijwaren.

Sitopia, Carolyn Steel, Vintage Publishing, 9780701188719, maart 2020, 384 pagina’s 

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!