De Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV) adviseert een meervoudige aanpak voor de verschillende crises waaraan ons voedselsysteem bijdraagt: de klimaatcrisis, biodiversiteit, chronische welvaartsziekten en de vertrouwenscrisis bij de boeren. Gezondheid staat daarbij voorop.
- Aan de overheid: voer heffingen in op toegevoegde suiker en zout en op rood vlees, maar maak groenten en fruit goedkoper. Verbied alle kindermarketing, ook op sociale media, voor ongezond en onduurzaam voedsel. En ga weer ruimtelijk ordenen om de stikstofproblemen voor natuurgebieden op te lossen.
- Aan de voedselindustrie: stop met ultrabewerkt voedsel en kies voor drievoudig gezond.
- Aan de supermarkten: maak voor consumenten de gezonde keuze de makkelijke keuze. En betaal een hogere prijs aan boeren die goed scoren op drievoudige gezondheid.
- Aan NGO’s: maak een gezamenlijk triple health beoordelingssysteem voor supermarkten.
- En aan het hoger onderwijs: geef voedingskunde een volwaardige plaats in de opleiding van artsen en zorgverleners.
Het rapport, te downloaden via ridlv.nl/visie, is getiteld: Gezondheid in drievoud – Naar een gezond voedselsysteem voor planeet, consument en boer.
Bron: Voedingnu.nl