In de wetenschapsbijlage van 9 november besteedt het NRC drie boeiende pagina’s aan de stand van de voedingswetenschappen, mede op basis van interviews met een achttal gerenommeerde wetenschappers en deskundigen. Het oordeel over de enorme hoeveelheid voedingsonderzoeken is bepaald niet positief:

  • Mensen die gezond eten leven doorgaans ook gezonder dus wat is dan het effect van hun gezonde eten?
  • Resultaten voor een gehele populatie zeggen niet zoveel over het effect op een individu en dat is voor het publiek behoorlijk verwarrend.
  • Veel voedingsonderzoek is gebaseerd op data uit grote bevolkingsonderzoeken maar die meten zoveel dat alles slechts globaal wordt gemeten en daar kun je dan moeilijk specifieke verbanden in vinden, laat staan verklaren.

Het voedingsonderzoek moet beter, zoveel is wel duidelijk. In het artikel worden meerdere wegen aangegeven, van de moderne genetica tot grote klinische studies en citizen science op basis van real world datadie individuele burgers delen met wetenschappers.

Alle kennis bij elkaar kan echter niet voorkomen dat het voor mensen in de praktijk lastig is om gezond te eten omdat de verleidingen enorm zijn. Het is een grote uitdaging om de voedselvaardigheid van mensen te verbeteren en gezonde voeding aantrekkelijk te maken. 

Daarbij is de rol van de industrie wel erg sturend maar niet bij voorbaat positief. Het bedrijfsleven wil geld verdienen, hoe je een kind aan de groenten krijgt vinden ze niet interessant want op worteltjes krijg je geen patent.

Om die reden zou Moeke wensen dat de overheid principieel het voortouw neemt in alle initiatieven die gericht zijn op de jeugd van de toekomst.

Lees hier het volledige artikel

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!