In de wetenschapsbijlage van 9 november besteedt het NRC drie boeiende pagina’s aan de stand van de voedingswetenschappen, mede op basis van interviews met een achttal gerenommeerde wetenschappers en deskundigen. Het oordeel over de enorme hoeveelheid voedingsonderzoeken is bepaald niet positief:

  • Mensen die gezond eten leven doorgaans ook gezonder dus wat is dan het effect van hun gezonde eten?
  • Resultaten voor een gehele populatie zeggen niet zoveel over het effect op een individu en dat is voor het publiek behoorlijk verwarrend.
  • Veel voedingsonderzoek is gebaseerd op data uit grote bevolkingsonderzoeken maar die meten zoveel dat alles slechts globaal wordt gemeten en daar kun je dan moeilijk specifieke verbanden in vinden, laat staan verklaren.

Het voedingsonderzoek moet beter, zoveel is wel duidelijk. In het artikel worden meerdere wegen aangegeven, van de moderne genetica tot grote klinische studies en citizen science op basis van real world datadie individuele burgers delen met wetenschappers.

Alle kennis bij elkaar kan echter niet voorkomen dat het voor mensen in de praktijk lastig is om gezond te eten omdat de verleidingen enorm zijn. Het is een grote uitdaging om de voedselvaardigheid van mensen te verbeteren en gezonde voeding aantrekkelijk te maken. 

Daarbij is de rol van de industrie wel erg sturend maar niet bij voorbaat positief. Het bedrijfsleven wil geld verdienen, hoe je een kind aan de groenten krijgt vinden ze niet interessant want op worteltjes krijg je geen patent.

Om die reden zou Moeke wensen dat de overheid principieel het voortouw neemt in alle initiatieven die gericht zijn op de jeugd van de toekomst.

Lees hier het volledige artikel

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

In Finland lukt het gewoon!

Op LinkedIn raakte Moeke geïnspireerd door een bericht over de succesvolle Finse strijd tegen overgewicht. Daar is het aantal 5-jarige kinderen met overgewicht gehalveerd!  Niet via een

Lees verder

Woekervoedsel

Soms wordt er zomaar ineens een nieuw woord bedacht dat met een ferme klap de spijker op zijn kop slaat. In haar 2-wekelijkse column in de Volkskrant

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en nog veel meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!