De komende drie jaar trekt het kabinet 300 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar de aanpak van drie volksziektes: dementie, obesitas en kanker. Het geld wordt ingezet om de drie ziektes aan te pakken, maar ook om leefstijl en leefomgeving te bevorderen. Veel van deze ziektes hangen immers samen met een ongezonde leefstijl en leefomgeving. 

Dat is wat Coosje Dijkstra ons ook al duidelijk maakte: het gaat om de voedselomgeving   

Daar is nog heel veel aan te verbeteren. De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (waarin de Hartstichting, het Diabetes Fonds, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting zijn verenigd roept de overheid op afspraken te maken met supermarkten, zodat zij meer gezond en minder ongezond eten en drinken gaan verkopen. Wettelijke maatregelen kunnen helpen, zoals een verbod op kindermarketing voor ongezonde voeding, btw-verlaging op groente en fruit en een suikertaks op suikerrijke dranken.

Moeke schat in dat zolang de overheid dergelijke maatregelen niet neemt die 300 miljoen extra helemaal geen effect gaan hebben.

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!