Reclameleuzen als “Melk, de witte motor” en “Melk is goed voor elk” leerden ons ooit dat koemelk de ultieme bron van calcium is. Anno 2020 oriënteren we ons steeds meer op plantaardige producten. Vanwege milieu en dier, of omdat koemelk of lactose niet goed worden verdragen. Moeke herkent deze trend in de toename van de bestellingen van de koemelk- en lactosevrije varianten van onze maaltijden

Calcium bouwt en behoudt botten en gebit
Het mineraal calcium is essentieel voor de opbouw en het behoud van gezonde botten en een stevig gebit. Ook draagt het bij aan een goede werking van zenuwen en spieren, is het nodig voor de bloedstolling en voor het transport van andere mineralen in het lichaam. Door calciumtekort kunnen kinderen last krijgen van spierkrampen en riskeren ze de Engelse ziekte (Rachitis), daarbij treedt skeletvervorming op doordat de botvorming onvolledig verloopt. Ook belangrijk om te weten: vitamine D speelt een grote rol bij de opname van calcium. Zelfs wanneer kinderen (en volwassenen) voldoende calcium binnenkrijgen, is bij een tekort aan vitamine D het risico op een calciumtekort aanzienlijk. 

LeeftijdADH
Kinderen  
6-11 maanden450 mg
1-3 jaar500 mg
4-8 jaar700 mg
Jongens 
9-17 jaar1200 mg
Meisjes 
9-17 jaar1100 mg
In bovenstaande tabel staat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium.

Geen melk, wel calcium
Als je ervoor kiest om dierlijke zuivel uit het dieet van je kind te elimineren, hoe zorg je er dan voor dat het toch voldoende calcium binnenkrijgt? Heel veel planten zijn rijk aan calcium, maar zijn ze alleen een alternatief voor melkproducten al dat goed door ons lichaam kan worden opgenomen. De volgende planten en plantaardige producten hebben die eigenschap: 

  • Donkergroene bladgroenten* als boerenkool, paksoi en waterkers
  • Gedroogde vijgen
  • Broccoli
  • Groene kool
  • Sperziebonen
  • Raapstelen
  • Kikkererwten
  • Plantaardige zuivel verrijkt met calcium
  • Tofu gestremd met calciumsulfaat
  • Koeken en repen verrijkt met calcium (let wel op de hoeveelheid toegevoegde suiker!)

*Interessant om te weten: calcium uit bladgroenten is twee keer zo goed opneembaar als calcium uit koemelk. 

Bronnen: 
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx
https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/calcium/https://www.samengezond.nl/calcium-elke-dag-nodig/
https://www.samengezond.nl/calcium-elke-dag-nodig/

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!