Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wil fastfood voor kinderen verbieden als fastfoodketens hun producten niet snel gezonder maken. De leeftijdsgrens zou vergelijkbaar kunnen zijn met die voor alcohol en tabak, nu 18 jaar.

Dat gaat natuurlijk niet werken als je weet hoe eenvoudig pubers de regels voor alcohol en tabak weten te omzeilen. Bovendien, wat niet mag is sowieso extra interessant en wie gaat die regels handhaven?

Een verbod van fastfood voor jongeren lost het probleem niet op: de helft van de Nederlanders is (veel) te zwaar en we weten dat overgewicht sterk samenhangt met chronische aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk, en daaraan gerelateerde hart- en vaatziekten, kanker en dementie. 

Van ouders die zelf niet weten hoe ze gezond moeten eten valt opvoedkundig niet veel te verwachten. De Belgische fotografe Lieve Blancquaert maakte daar een deprimerende illustratie van door op drie Gentse scholen de lunchtrommels te fotograferen.

Zonder stevig overheidsingrijpen in de kwaliteit en kosten van voeding gaat er niets verbeteren. Maar daar is het CDA, net als heel veel andere partijen, geen voorstander van.

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!