Verschillende media, waaronder de NOS maken melding van het slechte maar niet verrassende nieuws dat de doelen in Nationaal Preventieakkoord bij lange na niet zullen worden gehaald: minder rokers, minder overgewicht en minder problematisch alcoholgebruik in 2040.  De overheid sloot dit akkoord in 2018 met maar liefst zeventig maatschappelijke organisaties. 

Het RIVM, dat de resultaten in opdracht van de overheid onderzocht, adviseert steviger maatregelen: 

1. Gezondheidsdoelen zijn nu veel te vrijblijvend. Regel een wettelijke stok achter de deur zodat je bestuurders erop kunt afrekenen.

2. Maak ongezonde keuzes duurder, en gezonde keuzes goedkoper. Nu is vaak het tegenovergestelde het geval. Een krat bier kostte in 1999 € 4,25, 25 jaar later € 5,79. 

Op basis van de inflatie in die periode zou de krat nu € 7,33 hebben moeten kosten. Een suikertax is een goed voorbeeld van een effectieve maatregel.

3. Maak ongezonde producten moeilijker verkrijgbaar. Supermarkten mogen geen sterke drank verkopen maar Gall&Gall is er nooit ver van verwijderd en die is óók van Ahold. 

Steviger maatregelen zijn hard nodig, want 80% van het aanbod in de supermarkten voldoet niet aan de eisen van de Schijf van Vijf. De supermarkten en de voedingsindustrie laten zich op vrijwillige basis weinig aan de gezondheid van hun klanten gelegen liggen.

Daar denken wij bij Moeke heel anders over! 

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!