Goede kinderopvang draagt bij aan de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen. De Sociaal Economische Raad adviseert het toekomstig kabinet om voortaan ook jonge kinderen van niet-werkende ouders het recht te geven op twee dagen opvang per week. In het huidige systeem worden kinderen waarvan niet beide ouders werken daarvan uitgesloten. Dat treft vooral kinderen uit kansarme gezinnen. De onderwijssluiting tijdens de lockdown heeft duidelijk gemaakt dat zij op nog grotere achterstand worden gezet.

Dat gaat natuurlijk geld kosten, maar de SER verwacht dat de baten van een kansrijkere schoolcarrière zullen groter zijn. De belastingbetaler kan beter preventief bijbetalen aan een goede ontwikkeling van kinderen, dan achteraf voor de maatschappelijke gevolgen van kansenongelijkheid, zoals bijvoorbeeld werkloosheid. Kinderopvang is geen luxe maar een basisvoorziening voor een stabiele arbeidsmarkt en een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Moeke denkt, als we dan toch preventief tewerk willen gaan doe er dan nog een schepje bovenop door bij te dragen aan een gezonde lunch en moderne voedingseducatie. Zeker weten dat dit zich dubbel en dwars terugbetaald in lagere toekomstige zorgkosten.

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Junkfood in de lunchtrommel

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wil fastfood voor kinderen verbieden als fastfoodketens hun producten niet snel gezonder maken. De leeftijdsgrens zou vergelijkbaar kunnen zijn met

Lees verder

Vullen of voeden

Thomas Ritt en Ozan Topaloglu presenteren een serie podcasts onder de titel “Levenslessen”. In aflevering 7 hebben ze een verhelderend en confronterend gesprek met  prof. Jaap

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en nog veel meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!