Tot meer dan halverwege de vorige eeuw was de schillenboer een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld. Met paard en wagen ging hij langs de deuren om groenteafval, broodkorsten en aardappelschillen op te halen als voedsel voor varkens. Afvalscheiding en regelgeving hebben het verschijnsel in eerste instantie de das om gedaan maar in Den bosch is de schillenboer herboren. PeelPioneers verzamelt en verwerkt tonnen sinaasappelschillen van supermarkten en horecaketens. Ze maken er kleine blokjes van voor marmelade, vruchtenbroden of kerststollen, sinaasolie als aroma en geurstof en plantaardige vezeltjes voor vleesvervangers en veganistische mayonaise.

Per dag worden 50.000 kilo schillen bij PeelPioneers afgeleverd, met geld toe want verbranden zou duurder zijn voor de supermarkten en horecabedrijven waar ze vandaan komen.

Spanje, citrusland bij uitstek, is een logisch perspectief met een vestiging pal naast een grote sapfabriek.  

https://www.volkskrant.nl/economie/in-den-bosch-maken-ze-van-weggegooide-sinaasappelschillen-ingredienten-voor-bier-en-mayonaise~bc9aef56

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Chef’s table: legends

Op Netflix vind je naast films en series ook heel veel bijzonder documentaires.  De groeiende verzameling “Chef’s table” bevat culinaire documentaires. Over pizza’s, noodles, BBQ

Lees verder

Smaaklessen helpen

Wageningen University & Research (WUR) werkt al sinds 2013 samen met 17 bedrijven in het Voedseleducatie Platform (VEP) om kinderen bewuster te maken van gezonde en duurzame

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!