In de serie ‘Onze Boerderij in Europa’ gaat Yvon Jaspers met Boer zoekt vrouw-koppel Maud en Evert op bezoek bij twee boerende tweelingbroers Josh en Will nabij het Zuid-Engelse Bath. Zij bestieren een gemengd boerenbedrijf en werken volgens de principes van de regeneratieve landbouw: minimaliseer het gebruik van chemische middelen en de verstoring van de bodem en maximaliseer de biodiversiteit.

Maar ook qua bedrijfsvoering doen ze zo’n beetje alles anders en gaan ze uit van het principe dat in de natuur alles met elkaar verbonden is. Specialisatie maakt je kwetsbaar, zegt Josh. Ze houden vleeskoeien, varkens, schapen en kippen, verbouwen groenten, hebben een eetcafé en de beste boerderijwinkel van Engeland met een eigen slagerij waar ze het vlees van hun beesten verkopen.

Broer Will heeft onlangs een perceel grond opgedeeld in driehonderd stukjes die nu als moestuintjes worden gehuurd door stedelingen uit de omgeving die er hun eigen groenten en fruit telen. Het is het eerste volkstuincomplex ter wereld waar spitten verboden is! De planten groeien in 10 cm opgebrachte compost. Het is een groot succes, het is een plaats waar nieuwe vriendschappen ontstaan en er was al snel een wachtlijst. Er zijn plannen in de maak om het concept naar andere plaatsen in Engeland uit te rollen.

Josh en Will zijn gewoon twee creatieve ondernemers. Zij tonen aan dat er een alternatief is voor subsidie gedreven schaalvergroting en monocultuur en een rol als zetbaas van de agro-industrie. Als je streeft naar diversiteit en de behoeften van je potentiële klanten het vertrekpunt zijn is er een wereld te winnen.

Deze inspirerende aflevering is terug te zien via NPO start: Onze boerderij in Europa 2023, aflevering 4. 

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Watermeloenijsjes!

Watermeloen op een warme zomerdag, heerlijk! Maar ook best wel heel groot! Maak je er ook ijsjes van dan zijn ze nooit tè groot en

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!