In het BioJournaal lezen we dat Minister Hoekstra (Financiën) een voorstel voor een reële prijs van vlees en goedkopere groenten en fruit (vanaf 2023) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het vloeit voort uit een verbindend voorstel uit de True Animal Protein Coalitie (TAPP Coalitie) die sinds 2018 pleit voor een eerlijke beprijzing van vlees en zuivel. Met de opbrengst van een extra belasting kunnen groenten en fruit goedkoper worden gemaakt en kan de landbouwsector worden verduurzaamd. 

Het voorstel is volgens onderzoekers positief voor de economie en goed voor consumenten. Zij eten gezonder waardoor hun gezondheid beter blijft of wordt met een positief effect op de zorgkosten. Minder vlees en meer groenten, zal vanaf 2025 het aantal nieuwe patiënten met diabetes met 7,6% doen afnemen (4434 personen). Bij beroerte is de daling 2,7% (2883 mensen) en bij dikke darmkanker 2,9% (454 mensen). Verder zal dit voorstel zorgen voor een afname in CO2-uitstoot (2 Mton CO2), veevoer en het aantal dieren dat geslacht wordt. En er wordt 18 miljoen kuub water bespaard.
 
De TAPP coalitie biedt een petitie aan die door Nederlanders ondertekend kan worden om de invoering van een eerlijke vleesprijs te versnellen.

Applaus van Moeke! En op naar de suikertax!

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Junkfood in de lunchtrommel

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wil fastfood voor kinderen verbieden als fastfoodketens hun producten niet snel gezonder maken. De leeftijdsgrens zou vergelijkbaar kunnen zijn met

Lees verder

Vullen of voeden

Thomas Ritt en Ozan Topaloglu presenteren een serie podcasts onder de titel “Levenslessen”. In aflevering 7 hebben ze een verhelderend en confronterend gesprek met  prof. Jaap

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en nog veel meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!