In zijn boek “Het klimaat zij wij – de wereld redden begint bij het ontbijt” brengt de Amerikaan Jonathan Safran Foer het klimaatprobleem naar het individu. Hij stelt: we zijn zelf verantwoordelijk voor ons eigen leven en het beste dat we zelf voor het klimaat kunnen doen, is stoppen met het eten van dierlijke producten. De industriële veehouderij is een van de grootste aandrijvers van de opwarming.

We kunnen de aarde volgens Foer alleen redden door massaal over te stappen op een plantaardig eetpatroon. Voor de gemiddelde wereldburger betekent dat: 90 procent minder rundvlees en 60 procent minder zuivel. Wat Foer handzaam vertaalt als: geen dierlijke producten voor het avondeten.

Foer duidt de klimaatcrisis niettemin overtuigend als een moreel vraagstuk, ook door steeds de Holocaust erbij te halen. ‘Ik ben zelf degene die mijn kinderen in gevaar brengt.’ We moeten ons leven veranderen”

Zo voert Foer de lezer naar de onontkoombare conclusie. ‘We kunnen niet langer de maaltijden eten die we gewend zijn en daarnaast ook de planeet behouden die we gewend zijn”

Bron: Volkskrant 12 oktober 2019

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Nutriscore buitenspel?

Met de Nutriscore kan de consument in één oogopslag zien hoe gezond een product is, een groene A is supergezond, een rode E heel ongezond.

Lees verder

Jong geleerd, oud gedaan

Speciaal voor Moekes Krantje schreef Jet van Nieuwkerk (o.a. schrijfster van het kookboek Op!) onderstaande gastcolumn met de titel Jong geleerd, oud gedaan. Jong geleerd,

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en nog veel meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!