Japan levert een opvallende prestatie voor een ontwikkeld land: het scoort hoog op voeding maar laag op obesitas. Schoollunches blijken een belangrijke sleutel. 

Een rapport van UNICEF, het VN-kinderagentschap dat 15 oktober is uitgebracht, laat zien dat Japan bovenaan de lijsten staat voor de gezondheidsindicatoren voor kinderen, met lage kindersterftecijfers en weinig kinderen met ondergewicht. Maar het kent ook de laagste score voor obesitas bij kinderen onder de 41 ontwikkelde landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Europese Unie.

De schoollunches worden gegeten op alle basisscholen en de meerderheid van middelbare scholen door heel Japan. Elke maaltijd bevat 600-700 calorieën, evenwichtig verdeeld over koolhydraten, vlees of vis en groenten. Een voorbeeld: Rijst met gegrilde vis en een spinazie- en spruitjesgerecht, geserveerd met misosoep met varkensvlees, naast melk en droge pruimen.

Moeke vraagt zich af waar we nog op wachten in Nederland!

Wil je er meer over lezen? Klik dan hier.

Bron: @jaapseidell

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!