De helft van alle ontbijtgranen, yoghurt en bereide gerechten die in Europa verkocht worden in supermarkten bevatten te veel suiker, zout of vet voor kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie.
In het onderzoek is de voedingswaardevan 2.691 voedingsmiddelen uit 20 landen van de EU geanalyseerd. Daaronder onder andere ontbijtgranen, yoghurt, kant-en-klaarmaaltijden en bewerkte vlees- en visproducten. De uitkomsten werden vergeleken met de richtlijnen van de World Health Organization (WHO) en die van de EU Pledge, een vrijwillig initiatief van 21 toonaangevende voedingsmiddelen- en drankbedrijven om de manier waarop zij adverteren naar kinderen onder de 12 jaar te veranderen
Wat bleek? 1.281 producten ofwel 48 procent van de voedingsmiddelen voldeden niet aan de criteria van de EU Pledge, en maar liefst 1.821 of 68 procent niet aan die van de WHO, die iets strengere regels oplegt. De grootste boosdoeners waren het teveel aan suiker in ontbijtgranen en yoghurt, het hoge zoutgehalte in kant-en-klaarmaaltijden en bewerkte voedingsmiddelen, evenals te weinig vezels in ontbijtgranen. Veel ingevroren maaltijden overschreden de caloriedrempel, terwijl verschillende soorten yoghurt niet voldeden aan de criteria voor het totale vetgehalte en verzadigd vet.
Daar wordt Moeke niet blij van natuurlijk. Gezond leren eten heeft alleen effect als je daarna ook gezond eten kunt kopen. Er is nog veel werk aan de winkel! Daarvoor geeft het artikel goede tips!