Overgewicht is een risicofactor bij corona. In Trouw bepleit filsofoof Valerie Granberg een hogere prioriteit op de politieke agenda voor gezondheidspreventie. Een overheid die niet wil betuttelen en vindt dat mensen zelf moeten kunnen bepalen wat zij in hun mond stoppen gaat er volgens haar te gemakkelijk aan voorbij dat we nu ook worden betutteld door de marketingbudgetten van de voedingsindustrie, die niet uitgaat van onze gezondheid maar van bedrijfsresultaat. 

Granberg verwijst naar de oorspronkelijke eed van de Griekse arts Hippocrates (460-370 v. Chr.), grondlegger van de westerse geneeskunde: ‘Ik zal naar mijn beste oordeel en vermogen en om bestwil mijner zieken hun een leefregel voorschrijven’. Hippocrates spreekt dus over het voorschrijven van een leefregel, kortom over preventie. De coronacrisis lijkt hét moment om hier weer hernieuwde betekenis aan te geven want ook preventie kan mensen levens redden.

Moeke voegt hier graag aan toe: Leefregels leer je liefst zo vroeg mogelijk want dan worden regels gewoonten waar je niet meer over hoeft na te denken. 

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!