Groente (en fruit) zijn essentieel voor onze gezondheid. Zelf weten ze dat natuurlijk nog niet maar ook voor jonge kinderen is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

Bron: Het Voedingscentrum

Uit gezamenlijk onderzoek van het CBS, het RIVM en het Voedingscentrum blijkt dat Nederlandse kinderen niet aan de normen voldoen. Uit eigen ervaring en die van andere opvoed- en foodblogs delen we daarom 10 tips om kinderen (meer) groente (en fruit) te laten eten.

  1. Begin vroeg. Vanaf 4-6 maanden mag je kindje gaan oefenen met vaste voeding. Groente heeft de voorkeur, in gepureerde vorm of uit het vuistje (de Rapley methode). Zoet fruit zal geen grote uitdaging voor ze zijn maar de wat bittere smaak van groente wel. En daar begint de smaakontwikkeling!
  2. Laat ze alles proeven. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Wanneer jij zorgt voor een gevarieerd aanbod zullen ze er rustig op los experimenteren. 
  3. Bied dezelfde groente vaker aan. Iets niet direct lekker vinden moet ook kunnen maar blijf het wel proberen. Om aan een smaak te wennen moet je het soms wel 10 tot 15 keer proeven. 
  4. Varieer de bereiding. Als je kind bijvoorbeeld geen paprika lust, bied het dan eens aan in een andere bereiding, bijvoorbeeld rauw (met een dip), gestoomd, gebakken, gewokt of verwerkt in een soep of omelet. 
  5. Lunch warm. Van een simpele pasta tot een omelet of een kidsproof curry, de mogelijkheden van een warme lunch met groenten zijn eindeloos. Bovendien is je kind overdag energieker en bereidwilliger om nieuwe smaken te proberen dan ’s avonds. En het hoeft je echt geen extra tijd te kosten als je ’s avonds alvast een aantal porties meer kookt. 
  6. Goed voorbeeld doet goed volgen. De kans is klein dat ze iets nog zullen proberen als je er zelf de neus voor optrekt. Keur eten in hun bijzijn dus liever niet af maar proef juist zoveel mogelijk en laat merken hoe lekker je het vindt (overdrijven voor het goede doel is toegestaan).
  7. Verwerk groente in wat ze al kennen en lekker vinden. Moeke is geen fan van groente verstoppen maar het kan helpen om het te verwerken in gerechten die ze al kennen en lekker vinden. Enkele voorbeelden: 
    Bloemkoolpizza van Uit Pauline’s Keuken.
    Courgettekoekjes van Allerhande.
    Hutspot met pastinaak van Lekker en Simpel.
  8. Zelf doen! Door kinderen te betrekken bij het inkopen en/of bereiden van de avondmaaltijd zullen ze eerder bereid zijn iets nieuws te proberen. Afhankelijk van de leeftijd laat je ze bijvoorbeeld een groente uitkiezen, roeren in pannen of groente snijden (gekookte groente of feta kan met een tafelmes). Zie voor meer ideeën dit artikel van Amber Albarda.
  9. Eet de regenboog. Verschillende, uitnodigende kleuren op hun bord kan wonderen doen! Dat geldt zeker ook voor gezonde tussendoortjes. Google maar eens op ‘Monkey platter’.
  10.  Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maak je vooral geen zorgen als je kind minder of geen groente eet. Het kan een fase zijn, een sprongetje of gewoon een minder goede dag. Probeer het morgen gewoon weer opnieuw!

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Watermeloenijsjes!

Watermeloen op een warme zomerdag, heerlijk! Maar ook best wel heel groot! Maak je er ook ijsjes van dan zijn ze nooit tè groot en

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!