Naar schatting de helft van ons voedsel is ‘sterk bewerkt’ (ultra processed foods). Wetenschappers maken zich zorgen over dit voedsel, want het gaat samen met overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker. 

Op Gezondheidsnet worden 11 vragen over sterk bewerkt voedsel beantwoord. Wat is het, hoe kun je het herkennen, wat doet het met je en waarom eten we er zoveel van? 

Wetenschappers gebruiken vaak de NOVA-classificatie voor de indeling van voedsel:

Groep 1: Onverwerkte levensmiddelen (vruchten, wortels, eieren, melk etc.)

Groep 2: Bewerkte ingrediënten (olie, boter, suiker etc.) Ze worden niet zelf geconsumeerd maar in combinatie met levensmiddelen uit Groep 1 verwerkt tot vers bereide dranken, gerechten en maaltijden zoals stoofschotels, soepen en salades.

Groep 3: Bewerkte levensmiddelen zoals ingemaakte groenten, ingeblikte vis, vruchten op siroop en kaas. Door bewarings- en kookmethoden en gisting wordt de duurzaamheid en de sensorische kwaliteit (smaak, geur, kleur) van groep 1–levensmiddelen aangepast.

Groep 4: Sterk bewerkte levensmiddelen zoals frisdranken, verpakte snacks en vooraf bereide diepvriesmaaltijden. Kenmerkend voor sterk bewerkte levensmiddelen zijn toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen, kleurstabilisatoren, smaakversterkers, en verwerkingshulpmiddelen als verstevigings-, ontschuim-, antiklonter- en glans- en bevochtigingsmiddelen. Eet smakelijk!  

Moekes Maaltijd is een trots lid van Groep 2! 

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Vitamine C-bommen

Vitamine C, iedereen weet dat het belangrijk is voor je gezondheid en weerstand. Maar waarom eigenlijk, wat doet het voor ons lijf? Op Gezondsheidsnet kun

Lees verder

Onze Nina!

Laat deze styliste-in-haar-vrije-tijd maar schuiven. Sinds zij er is heeft ons kantoor een enorme upgrade gehad en zijn de bedrijfsborrels, uitjes en cadeau’s er enorm

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!