Naar schatting de helft van ons voedsel is ‘sterk bewerkt’ (ultra processed foods). Wetenschappers maken zich zorgen over dit voedsel, want het gaat samen met overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker. 

Op Gezondheidsnet worden 11 vragen over sterk bewerkt voedsel beantwoord. Wat is het, hoe kun je het herkennen, wat doet het met je en waarom eten we er zoveel van? 

Wetenschappers gebruiken vaak de NOVA-classificatie voor de indeling van voedsel:

Groep 1: Onverwerkte levensmiddelen (vruchten, wortels, eieren, melk etc.)

Groep 2: Bewerkte ingrediënten (olie, boter, suiker etc.) Ze worden niet zelf geconsumeerd maar in combinatie met levensmiddelen uit Groep 1 verwerkt tot vers bereide dranken, gerechten en maaltijden zoals stoofschotels, soepen en salades.

Groep 3: Bewerkte levensmiddelen zoals ingemaakte groenten, ingeblikte vis, vruchten op siroop en kaas. Door bewarings- en kookmethoden en gisting wordt de duurzaamheid en de sensorische kwaliteit (smaak, geur, kleur) van groep 1–levensmiddelen aangepast.

Groep 4: Sterk bewerkte levensmiddelen zoals frisdranken, verpakte snacks en vooraf bereide diepvriesmaaltijden. Kenmerkend voor sterk bewerkte levensmiddelen zijn toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen, kleurstabilisatoren, smaakversterkers, en verwerkingshulpmiddelen als verstevigings-, ontschuim-, antiklonter- en glans- en bevochtigingsmiddelen. Eet smakelijk!  

Moekes Maaltijd is een trots lid van Groep 2! 

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!