Naar schatting de helft van ons voedsel is ‘sterk bewerkt’ (ultra processed foods). Wetenschappers maken zich zorgen over dit voedsel, want het gaat samen met overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker.
Op Gezondheidsnet worden 11 vragen over sterk bewerkt voedsel beantwoord. Wat is het, hoe kun je het herkennen, wat doet het met je en waarom eten we er zoveel van?
Wetenschappers gebruiken vaak de NOVA-classificatie voor de indeling van voedsel:
Groep 1: Onverwerkte levensmiddelen (vruchten, wortels, eieren, melk etc.)
Groep 2: Bewerkte ingrediënten (olie, boter, suiker etc.) Ze worden niet zelf geconsumeerd maar in combinatie met levensmiddelen uit Groep 1 verwerkt tot vers bereide dranken, gerechten en maaltijden zoals stoofschotels, soepen en salades.
Groep 3: Bewerkte levensmiddelen zoals ingemaakte groenten, ingeblikte vis, vruchten op siroop en kaas. Door bewarings- en kookmethoden en gisting wordt de duurzaamheid en de sensorische kwaliteit (smaak, geur, kleur) van groep 1–levensmiddelen aangepast.
Groep 4: Sterk bewerkte levensmiddelen zoals frisdranken, verpakte snacks en vooraf bereide diepvriesmaaltijden. Kenmerkend voor sterk bewerkte levensmiddelen zijn toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen, kleurstabilisatoren, smaakversterkers, en verwerkingshulpmiddelen als verstevigings-, ontschuim-, antiklonter- en glans- en bevochtigingsmiddelen. Eet smakelijk!
Moekes Maaltijd is een trots lid van Groep 2!