Met de Nutriscore kan de consument in één oogopslag zien hoe gezond een product is, een groene A is supergezond, een rode E heel ongezond. Althans dat is in theorie de goede bedoeling. De berekeningsmethode (het algoritme) blijkt echter in de praktijk door bedrijven te worden misbruikt voor ‘greenwashing’ van hun producten. Er worden bijvoorbeeld voor het product overbodige vezels en vitamines aan toegevoegd die de Nutriscore kunstmatig verhogen. Bovendien sluit het algoritme niet aan op de Schijf van Vijf.
Via kunstgrepen is het ontbijtproduct ‘chocolade balletjes’ van een Nutri-Score C naar een Nutri-Score A gegaan, terwijl deze na aanpassing door de hoeveelheid suiker en zout niet in de Schijf van Vijf past.
Voor 5 gerenommeerde voedingswetenschappers is dit aanleiding om in een brandbrief aan VWS-staatssecretaris van Ooijen te vragen de introductie van de Nutriscore uit te stellen totdat deze aansluit op de Schijf van Vijf en de Nationale Aanpak Productverbetering.
Wat Moeke toch steeds weer verbaast is het gemak waarmee bedrijven zonder gêne en gevoel voor verantwoordelijkheid hun klanten blijven bedotten.