Met de Nutriscore kan de consument in één oogopslag zien hoe gezond een product is, een groene A is supergezond, een rode E heel ongezond. Althans dat is in theorie de goede bedoeling. De berekeningsmethode (het algoritme) blijkt echter in de praktijk door bedrijven te worden misbruikt voor ‘greenwashing’ van hun producten. Er worden bijvoorbeeld voor het product overbodige vezels en vitamines aan toegevoegd die de Nutriscore kunstmatig verhogen. Bovendien sluit het algoritme niet aan op de Schijf van Vijf.

Via kunstgrepen is het ontbijtproduct ‘chocolade balletjes’ van een Nutri-Score C naar een Nutri-Score A gegaan, terwijl deze na aanpassing door de hoeveelheid suiker en zout niet in de Schijf van Vijf past.

Voor 5 gerenommeerde voedingswetenschappers is dit aanleiding om in een brandbrief aan VWS-staatssecretaris van Ooijen te vragen de introductie van de Nutriscore uit te stellen totdat deze aansluit op de Schijf van Vijf en de Nationale Aanpak Productverbetering.

Wat Moeke toch steeds weer verbaast is het gemak waarmee bedrijven zonder gêne en gevoel voor verantwoordelijkheid hun klanten blijven bedotten.

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!