Moeke wordt regelmatig gevraagd waarom er geen vegetarische vleesvervangers in de kindermaaltijden worden verwerkt. Denk aan vegetarisch gehakt en vegetarische kip. Ons antwoord is simpel: het huidige aanbod voldoet vaak niet aan de basiseisen voor gezonde voeding van het Voedingscentrum. 

 
Een goede vleesvervanger bevat geen toegevoegde suikers, niet te veel zout en verzadigd vet. Wel moet het voldoende ijzer, eiwitten en B-vitamines bevatten. Van de producten die het Voedingscentrum recent heeft onderzocht blijkt maar de helft goed genoeg voor het predicaat ‘Schijf van Vijf’[1]. Bovendien bevatten de vegetarische producten vaak en veel smaakversterkers en conserveringsmiddelen; daar houdt Moeke niet van. Wat niet gezond genoeg is voor volwassenen is dat natuurlijk al helemaal niet voor kinderen. 
 
Maar zoals je in het interview met Natascha Kooiman kunt lezen (zie blog Plantaardig, het nieuwe normaal) is een eiwittransitie meer dan noodzakelijk. Daar wil Moeke aan bijdragen. Als alternatief gebruiken we nu naast tofu en seitan vooral peulvruchten zoals kikkererwten, bonen en linzen. Die zijn rijk aan ijzer, eiwitten, B-vitamines en bevatten veel voedingsvezels. Ondertussen werken we aan de ontwikkeling van eigen vleesvervangers. Denk aan groenteballetjes en burgertjes van zwarte bonen. We onderzoeken recepturen en testen keukenapparatuur op geschiktheid. We houden jullie op de hoogte!


[1] https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/deze-kant-en-klare-vleesvervangers-bevatten-het-minste-zout.aspx

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Chef’s table: legends

Op Netflix vind je naast films en series ook heel veel bijzonder documentaires.  De groeiende verzameling “Chef’s table” bevat culinaire documentaires. Over pizza’s, noodles, BBQ

Lees verder

Smaaklessen helpen

Wageningen University & Research (WUR) werkt al sinds 2013 samen met 17 bedrijven in het Voedseleducatie Platform (VEP) om kinderen bewuster te maken van gezonde en duurzame

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!