In Trouw leest Moeke over een interessant onderzoek dat Wageningen Universiteit deed in opdracht van onder andere de Vegetariërsbond en de Tapp coalitie, die duurzaam eten promoot.
Overmatige consumptie van rood vlees maar ook van bewerkt vlees (hamburgers, salami, rookworst) geeft een verhoogd risico op bijvoorbeeld (darm)kanker en hart- en vaatziekten. Volgens de normen van het Voedingscentrum eet de Nederlander jaarlijks gemiddeld 23 kilo rood vlees en 20 kilo bewerkt vlees te veel.
In het onderzoek zijn behulp van RIVM-cijfers over ziektekosten per persoon en diverse scenario’s de extra gezondheidskosten hiervan berekend op 1,1 miljard euro, te betalen door de zorgverzekeraars en de staat. Zou er sprake zijn van een eerlijke vleesprijs, waarbij de consument zelf opdraait voor deze kosten, dan moet de prijs van rood vlees met 7,90 euro per kilo omhoog en voor bewerkt vlees 4,30 euro per kilo.
Ook in de vleesindustrie wordt de winst geprivatiseerd en draait de samenleving op voor de kosten.