Kinderen zijn beweeglijk en volop in de groei. Dat vreet energie en dan redden ze het vaak niet op drie maaltijden per dag. Geen nood: een voedzaam, gezond tussendoortje biedt uitkomst. We geven je vijf tips voor verantwoorde snacks.

1. Misschien een inkoppertje, maar een stuk fruit of rauwkost heeft de voorkeur
Het vergt weinig (voor)bereiding, bevat geen toevoegingen en is altijd een voedzame keuze. Is je kind niet dol op rauwkost? Snijd paprika, komkommer, bleekselderij of wortel in reepjes en serveer dit met een gezonde dip, bijvoorbeeld hummus. Deze maak je bij voorkeur zelf want de meeste hummus uit de supermarkt bevat olie van lage kwaliteit, te veel zout, kunstmatige conserveermiddelen en soms zelfs suiker. Zelf hummus maken is niet moeilijk (bijvoorbeeld met dit recept van Chicks love food). Moeke kan de hummus van De Smaakspecialist wel aanraden. 

2. Een plak bananenbrood met (plantaardige) boter
Wat ons betreft het perfecte gezonde tussendoortje voor de zoete trek. Dit recept is voor een (eventueel glutenvrij & koemelk-/lactosevrij) bananenbrood, dat naast koolhydraten ook voldoende eiwitten en voedingsvezels bevat.

3. Een speltwafel met een lekker en voedzaam smeersel
Een speltwafel is een prima tussendoortje. Je maakt het voedzamer met een lekkere spread. Zoals 100% notenpasta of pindakaas, (zelfgemaakte) groentespread naar recept van Moekes Maaltijd of het broodbeleg van De Kleine Keuken (bijvoorbeeld de Spread van Pompoen-mango of Pasta van Zonnebloempit-cacao).

4. Een schaaltje zelfgemaakte popcorn
Maak zelf popcorn met je kind en voorkom zo het teveel aan zout en suiker dat  in de magnetronvariant zit. 
Zo doe je het: Laat een klein laagje olie in een (braad)pan heet worden en voeg wat maïskorrels toe. Niet te veel tegelijk. Plaats het deksel op de pan en schud de pan tussentijds zodat de maïs niet verbrandt. Als je niks meer hoort ‘poppen’, doe je de popcorn in een schaal en voeg je een beetje zout toe of wat suiker en kaneel. 

5. Appel met rozijntjes, pindakaas & kaneel
Je hebt niet altijd zin of tijd om alles uit de kast te halen voor een gezonde snack. Een appel met wat rozijntjes en kaneel met een klodder 100% pindakaas is gelukkig zo klaar – en hartstikke voedzaam en lekker. 

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Junkfood in de lunchtrommel

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wil fastfood voor kinderen verbieden als fastfoodketens hun producten niet snel gezonder maken. De leeftijdsgrens zou vergelijkbaar kunnen zijn met

Lees verder

Vullen of voeden

Thomas Ritt en Ozan Topaloglu presenteren een serie podcasts onder de titel “Levenslessen”. In aflevering 7 hebben ze een verhelderend en confronterend gesprek met  prof. Jaap

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en nog veel meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!