Volkskrant-journalist Margriet Oostveen doet verslag van haar bezoek aan “De Dag van de Preventie” in Utrecht. Belangrijkste boodschap: Als niet veel meer Nederlanders gezonder gaan leven, is er over een paar decennia te weinig zorg voor iedereen.

De overheid maakte een schijnbeweging met het Nationaal Preventieakkoord vol met afspraken die nauwelijks effect hebben. 

Maar er was ook goed nieuws: de gedachte dat het individu hoofdverantwoordelijke voor preventie van ziekten is, wordt in Nederland nadrukkelijk losgelaten. 

‘Preventie van ziekten moet weg van het individu’, zegt ook hoogleraar Jochen Mierau: ‘Het individu is altijd in een omgeving die wordt gemaakt door wet- en regelgeving.’ De overheid moet gezondheidsdoelen stellen die zo nodig met wetten en regels over huisvesting, milieu, voeding worden afgedwongen. ‘Want zo lang de overheid de uitkomst niet centraal stelt, werkt het niet.’

Mierau veegt het bezwaar dat regels over suiker en alcohol ‘betuttelend’ zouden zijn van tafel: ‘We hebben hier een ongelooflijke óngezondheidsbetutteling. De reclame zegt mij voortdurend dat ik moet gokken, rotzooi moet eten en veel auto moet rijden.’

Gezondheid niet langer afschuiven, is het devies. Gezondheid is nog een heel eind af te dwingen. Vooral van de overheid.

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Nutriscore buitenspel?

Met de Nutriscore kan de consument in één oogopslag zien hoe gezond een product is, een groene A is supergezond, een rode E heel ongezond.

Lees verder

Jong geleerd, oud gedaan

Speciaal voor Moekes Krantje schreef Jet van Nieuwkerk (o.a. schrijfster van het kookboek Op!) onderstaande gastcolumn met de titel Jong geleerd, oud gedaan. Jong geleerd,

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en nog veel meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!