Met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) doet het Ministerie van VWS een nieuwe poging om de kwaliteit van bewerkte voedingsmiddelen te verbeteren. Het gaat om producten waar zout of suiker aan is toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. Het RIVM stelde per stof drie grenswaarden op (laag, midden en hoog). Doelstelling is dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.

De NAPV is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord waarin overheid en voedingsindustrie hebben afgesproken dat het voor mensen makkelijker moet worden om te kiezen voor gezonde voeding. Dit omdat de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Het Nationaal Preventieakkoord dwingt niets af, succes is geheel afhankelijk van de inzet van de voedingsindustrie. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

De ervaringen tot nu toe met het Nationaal Preventieakkoord niet echt hoopgevend. Volgens de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht. Dat is nog steeds evenveel als in 2018 bij de start van het Nationaal Preventieakkoord.

Wanneer gaat de overheid eindelijk harde eisen stellen aan de kwaliteit van onze voeding?

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Junkfood in de lunchtrommel

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wil fastfood voor kinderen verbieden als fastfoodketens hun producten niet snel gezonder maken. De leeftijdsgrens zou vergelijkbaar kunnen zijn met

Lees verder

Vullen of voeden

Thomas Ritt en Ozan Topaloglu presenteren een serie podcasts onder de titel “Levenslessen”. In aflevering 7 hebben ze een verhelderend en confronterend gesprek met  prof. Jaap

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en nog veel meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!