Maandag opent het Radboudumc in Nijmegen na zes jaar van voorbereiding de deuren van haar nieuwe ziekenhuis voor de toekomst voor patiënten en bezoekers. De Volkskrant besteedt er uitgebreid aandacht aan in een gesprek met bestuursvoorzitter Bertine Lahuis. Volgens haar weerspiegelt het gebouw de transformatie die we in de zorg hebben ingezet. Uiteindelijk, zegt Lahuis, zijn al deze ontwikkelingen te omschrijven met één woord: duurzaamheid. Niet alleen energetisch maar bijvoorbeeld ook qua voeding. Vlees is ver te zoeken en alcohol is zelfs helemaal uit het ziekenhuis verbannen. Betutteling? We worden de hele dag door betutteld, maar dan juist in de richting van ongezond eten en drinken.

Duurzaamheid is ‘de paradigmashift waar wij als academisch ziekenhuis en als land voor staan’, zegt Lahuis. Van zorg naar gezondheid. ‘Wij kunnen eindeloos praten met de overheid en met zorgverzekeraars over genoeg geld en mensen voor de zorg. Maar als wij niks doen aan stikstof, gezonde voeding niet btw-vrij maken, geen suikertaks invoeren, doorgaan met te hard rijden, Tata gewoon laten bestaan in IJmuiden, wat zijn wij hier dan aan het doen? Dan blijven de patiënten hier binnengebracht worden, en zijn we water naar de zee aan het dragen.’

Moeke heeft haar felicitaties aan het Radboud UMC gezonden en hen heel veel succes gewenst bij de realisatie van deze hoopgevende strategie voor de toekomst.

onze nieuwsbrief zit boordevol nieuws, TIPS, INSPIRATIE, voordelen, recepten en nog veel meer!

We versturen onze gratis nieuwsbrief ongeveer vier keer per jaar. Geen spam, beloofd ;-) 

Verder lezen op het blog

Haal de bende van je bord

Foodwatch is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Helemaal Moeke dus! De Nederlandse tak van Foodwatch is

Lees verder

Eiwittransitie

Volgens onder meer het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad verkleint een dieet met meer plantaardige eiwitten het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Lees verder

Onze nieuwsbrief staat boordevol tips, recepten, weetjes en meer!

Ontvang onze gratis nieuwsbrief vier keer per jaar in je mailbox. Geen spam, beloofd!